Leuke oefeningen en spelletjes

Leuke oefeningen en spelletjes

Oefening stappen, vertragen, stoppen (geïnspireerd op 123-piano)

De kleuters nemen plaats aan een kant van de speelplaats. Als spelleider sta je aan de overkant met je gezicht naar de kleuters met 3 kleurborden achter je rug. Toon je groen, dan mogen ze stappen. Toon je oranje, dan moeten ze vertragen en bij rood moeten ze stoppen. Je kan de oefening ook vereenvoudigen door alleen met de kleuren rood en groen te spelen. Wie bij rood niet op tijd stopt, moet aan de kant. Wie eerst aan de overkant aankomt, is gewonnen. Eens de kleuters het spel snappen, kan de spelleider ook een kleuter zijn.

Verplaatsing in groep: 'De rupsrij'

Om een rupsrij te vormen, moeten de kleuters mekaar aan de schouders vasthouden. Zo kijken ze minder opzij en focussen ze op de leerling voor hen. Als de rij in beweging komt, maakt ze kronkelende beweging.Teken met krijt twee evenwijdige lijnen op de speelplaats. De rupsrij moet mooi binnen die twee lijnen blijven. Als juf/meester speel je politieagent. De kleuters moeten stappen en stoppen op jouw signaal. Als het goed lukt, kan je met je klas op het voetpad op straat verder oefenen. Best wel met twee begeleiders.

Kleurtjes van de maand

Rood - Oranje - Groen

De kleuters brengen een rood, oranje of groen voorwerp mee naar school. Ze mogen er iets over vertellen (knuffel, speelgoedje, voorwerp,...). De voorwerpen worden per kleur op een hoopje samengelegd. Daarna som je allerlei dingen op of laat je prenten zien van dingen (kikker, goudvis, gras, brandweerwagen, lieveheersbeestje,...). De kleuters duiden het juiste kleurgroepje aan.